Ik heb een voorspelling: touch-based tablets vervangen in de zeer nabije toekomst de PC’s en laptops van je collega’s en jezelf. Laten we zeggen, binnen nu en 3 jaar, maximaal. Waarom die nadruk op de werkomgeving? Omdat het bij consumenten niet eens meer een voorspelling is. Ga maar eens bij je vrienden op bezoek en vraag of er iPads en/of Galaxy Tabs in huis zijn. Of een smartphone met touch-based scherm. Ze zijn echt overal.

Terug naar de werkplek. Waarom ben ik er zo zeker van dat de tablets daar ook zullen toeslaan? Heb ik diepgravend onderzoek gedaan? Wetenschappelijk onderbouwing gevonden? Natuurlijk niet, mijn onderbouwing is puur anekdotisch. Maar daarom niet minder waar. Lees even mee…

Anekdote 1: sinds vorige week hebben wij een iPad 2 in huis. Nee, inderdaad, ik ben dus geen early adopter. En die iPad 2 is er ook voornamelijk omdat ie met de komst van „the New iPad” (laten we ‚m toch maar iPad 3 noemen) zo lekker goedkoop werd. En omdat de oude laptop van mijn zoon kapot was gegaan. Kortom, hij was er niet omdat ik er zo nodig één wilde hebben.

Vanochtend was mijn vrouw de krant aan het lezen, en wilde ik dat ook even doen. Aangezien ik op mijn iPhone al jaren de Volkskrant app heb, bedacht ik om die ook op de iPad te downloaden. Echter, voor de iPad bleek de Volkskrant een app te hebben waarop je de volledige krant kunt lezen. En dus niet, zoals op de iPhone, alleen maar korte berichten. Die app bleek ook nog eens geweldig te zijn. Waar ik het altijd een drama vond om de krant te lezen op mijn laptop, zat ik er op de iPad met veel plezier doorheen te bladeren en te lezen. Gewoon relaxed op de bank, met een kopje thee erbij. Geen enkele gevoel dat ik (met veel moeite) een computer zat de bedienen. Ik was „gewoon de krant aan het lezen”. En dacht spontaan, voor het eerst in mijn leven, aan het opzeggen van ons abonnement op de papieren versie. En dat voor iemand die jarenlang krantensites heeft gemeden omdat de papieren krant zo veel overzichtelijker is…

Anekdote 2: ook als je zelf geen tablet hebt om te ervaren hoe gemakkelijk zo’n apparaat is, kun je gewoon om je heen kijken op je werk. Let vooral op het aantal managers dat met een tablet rondloopt. Denk dan ook eens aan al die mensen die tijdens hun werk vooral even iets willen weten, en nauwelijks grote hoeveelheden gegevens creëren. I rest my case…

Anekdote 3: toen ik eind jaren 80 (vroegâh) begon met werken in de ICT, werkte ik vooral aan applicaties met een karaktergebaseerde gebruikersinterface. Thuis had ik een Atari ST met een grafische gebruikersinterface, maar dat was een hobbycomputer. Serieuze zakelijke software had zulke Spielerei niet nodig. Einde verhaal. Toch?! Nee, helemaal niet einde verhaal. Grafische gebruikersinterfaces zijn de norm geworden. Iedereen vond, en vindt, ze geweldig. Zelfs voor applicaties waar de grafische gebruikersinterface geen enkele meerwaarde biedt, of zelfs aantoonbaar minder gebruikersvriendelijkheid oplevert. Grafische gebruikersinterfaces sluiten zoveel beter aan bij hoe we psychologisch en fysiologisch in elkaar steken, dat er geen houden aan was. Geef een iPad aan een kleuter, geef er een aan je (groot)ouders. Kijk eens hoe de bediening aansluit bij wat zij instinctief verwachten…

Als architect lik ik hierbij mijn vingers natuurlijk af. Denk eens aan al die nieuwe richtlijnen die opgesteld dienen te worden. Bring Your Own Device (BYOD) beleid, securityrichtlijnen voor mobiele clients, servicegeörienteerde ontsluiting van de backoffice systemen, applicatie-architecturen voor mobiele apps, of gebruiksvriendelijkheidsrichtlijnen voor touch-based interfaces. Volgens mij kijken we al uit op een prachtige, nieuwe wereld. En niemand houdt haar meer tegen.

Tags: , , ,