The Inmates Are Running The Asylum: Why High-Tech Products Drive Us Crazy and How to Restore the Sanity is een briljant boek uit 1998. Hierin beschrijft Alan Cooper waarom “ontwikkelaars” geen gebruiksvriendelijke software kunnen maken. En hij geeft een korte samenvatting van hoe het wel moet (de uitgebreide versie van zijn methode is terug te lezen in zijn boek About Face).

Krachtig aan dit boek is dat het uitlegt waarom zo veel software onbegrijpelijk is voor de gemiddelde eindgebruiker. Met diverse cases beschrijft Cooper het verschil tussen mensen die willen weten “hoe iets werkt”, en mensen die willen “dat het werkt”. Software ontwikkelaars zitten duidelijk in de eerste categorie, net als andere soorten ingenieurs. Doordat ze weten hoe een computer werkt, en hoe software gemaakt wordt, is het voor hen heel lastig om uit dit “mentale model” te stappen. Het mentale model van een gemiddelde eindgebruiker van software is echter heel anders.

Cooper houdt een pleidooi voor het ontwerpen van software op basis van persona’s waarvan de gebruiksdoelen gehaald moeten worden. Het is een methode die leidt naar Apple-achtige software, waar eenvoud het wint van “featuritus”.

Tags: , , , ,